لوله مانیسمان یا لوله بدون درز چیست
در صنعت، لولههای مختلفی اعم از لولههای فولادی، لولههای ضدزنگ (استنلس استیل)، لوله آلیاژ و لوله بویلر وجود دارد. لوله ها از لحاظ روش ساخت، به دو دسته ی لوله های بدون درز (Seamless) و لوله های درزدار یا درز جوش (welded pipe) نیز دسته بندی می شوند.
لوله مانیسمان که به آن لوله بدون درز نیز گفته میشود نوعی لوله فلزی از جنس کربن استیل (فولادی)، استنلس استیل (فولاد ضد زنگ) یا فولاد آلیاژی است که روش تولید و ساخت آن به نحوی است که بدنه ای یکدست و بدون درز دارد و هیچ نوع جوشکاری بر روی آن صورت نگرفته است.
در ساخت انواع لوله های درزدار ابتدا ورق فولادی به شکل لوله فرم داده میشود و سپس محل درزها بوسیله جوش بهم متصل میشوند.
جوش محل درزها میتواند بدون الکترود باشد و از انواع جوشکاری الکتریکی مقاومتی و یا جوشکاری القایی فرکانس بالا استفاده شود. و یا عملیات جوشکاری میتواند با استفاده از الکترود (DSAW) انجام شود. محصول نهایی لوله مانیسمان به صورت هیدرواستاتیک تست شده و بازرسی می شود و در صورت لزوم پوشش داده می شود.
انواع لوله مانیسمان
لوله مانیسمان بر اساس نسبت قطر به ضخامت، به دستههای زیر تقسیم میشود:
لوله مانیسمان رده سبک یا رده 20: این دسته دارای ضخامت کم نسبت به قطر خود هستند و ضخامتی در حدود 2 تا 6 میلیمتر و سایزی حدود 1 تا 12 اینچ دارد. اغلب در مواردی که به تحمل تنش و فشار خیلی بالایی نیاز نیست، مثل لولههای گازرسانی توکار ساختمانی و سیستم لولهکشی موتورخانهها استفاده میشود.
لوله مانیسمان رده 40: این نوع از لولهی مانیسمان پراستفادهترین لوله های مانیسمان است. سایزی از حدود 1 تا 16 اینچ و ضخامتی در بازهی 2.7 تا 12.7 میلیمتر خواهد داشت.
از این نوع لوله مانیسمان معمولا برای کاربردهایی که از حساسیت بالاتری برخوردارند، مثل پروژههای مربوط به انتقال گاز، خطوط آتشنشانی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و ساخت مخازن تحت فشار مورد استفاده قرار میگیرد.
لوله مانیسمان رده 80: لولههای این رده در ضخامتی بین 3 تا 9 میلیمتر، قطری بین 0.5 تا 16 اینچ دارند.و وزنی حدود 9 تا 150 کیلوگرم به بازار عرضه میشود. البته این رده از نظر سایز، بسیار متنوع است.
لوله مانیسمان رده 160: بالاترین ردهی لولههای مانیسمان است که با وزنی بسیار زیادتر از ردههای دیگر به بازار عرضه میشود. این لوله در صنایع خاصی کاربرد دارد. قطر لولههای این رده همانند ردههای 40 و 80 بوده اما ضخامت آنها بین 4.7 تا 40.4 متغیر است.
مهمترین کاربردهای لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان ساختار بدون درز دارند. به این معنا درز موجود در سایر لولهها که محل تمرکز تنش و عامل گسیختگی است، در لولههای مانیسمان وجود ندارد. لولههای بدون درز، نسبت به لولههای درزدار، مقاومت بیشتری دارند و استحکامشان در برابر انواع نیروهای خارجی بسیار مطلوبتر است. لولههای بدون درزبه دلیل مقاومت فشاری بالاتری که در مقایسه با لولههای درزدار دارد معمولاً در صنایعی بهکار میروند که نحوهی اتصال آنها خیلی دشوار باشد. نکته اینجاست که این لولهها کاملاً مقاوم بوده و هیچ آسیبی هنگام اتصال، نمیبینند.
لولههای مانیسمان دارای کاربرد گستردهای هستند:
1. لولههای مانیسمان جهت عایق کردن خطوط فشارقوی در نیروگاههای تولید انرژی
2. لولههای مانیسمان استیل جهت خطوط صنایع غذایی و دارویی
3. لولههای مانیسمان جهت خطوط هیدرولیک
4 .لولههای مانیسمان جهت خط های استخراج و انتقال نفت و گاز، صنایع پالایشگاهی و شرکتهای پتروشیمی.
5 .مبدلهای حرارتی و گرمایی.
6 .آبرسانی صنعتی و آبرسانی برای امور کشاورزی.
بدون دیدگاه