فلنج چیست؟
فلنج های قطعات فولادی به صورت قطعه دیسک دایره ای شکل می باشند که کاربرد اصلی آن ها بستن لوله ها به یکدیگر و اتصال قطعات دیگر است و برای برقراری اتصال به کار می روند و می توانند لوله را به اقلام پایپینگی دیگر از جمله لرزه گیر، شیرآلات و … با پیچ و مهره و یا جوش متصل کنند. از کاربرد دیگر آن ها می توان به تغییر مسیر و تغییر قطر لوله ها اشاره کرد. جنس فلنج ها معمولا از فولاد و آلیاژهای آن و یا از چدن و سایر مواد ساخته می شود.
کاربرد فلنج ها در صنعت و تاسیسات
- اتصال لوله به تجهیزات مانند مخازن تحت فشار، پمپ ها، کمپرسورها و….
- تغییر متریال در لوله.
- اتصال به شیرها (Valves) و دیگر اقلامی که در مسیر لوله قرار داشته و نیاز به تعمیرات احتمالی وجود دارد.
- اتصال به تجهیزات ابزار دقیق (Instrument devices) که نیاز به تعمیرات احتمالی و یا کالیبراسیون دارند.
- و…
ویژگی های اتصال به وسیله انواع فلنج
فلنج ها به علت ویژگی های منحصر به فرد خود از پر کاربرد ترین اتصالات در صنایع و تاسیسات هستند. اتصالات به وسیله فلنج دارای ویژگی ها و مزیت هایی هستند که برای انتخاب فلنج ها در صنایع مختلف نیاز است تا با آن ها آشنا شویم.
مهمترین ویژگی اتصالات توسط انواع فلنج، قابلیت جداسازی آن است. به زبان ساده این بدان معناست در صورتی که دو لوله را که به یکدیگر جوش داده شده اند، را ازهم جدا کنیم، باید برشکاری انجام شده و دوباره جوشکاری کنیم. این درحالی است که با استفاده از فلنج ها، از آن جایی که اتصال توسط پیچ و مهره صورت می گیرد، می توانیم با باز و بسته کردن پیچ و مهره ها جداسازی را به راحتی انجام دهیم.
مطابق استاندارد، مشخصات و ویژگی های مهم فلنج که شامل موارد ذیل می باشد باید بر روی فلنج حک گردد.
- نام تجاری تولید کننده فلنج
- سایز اسمی لوله (قطر خارجی لوله که فلنج به آن جوش داده می شود.)
- مقدار فشار قابل تحمل (کلاس فلنج)
- شکل سطح فلنج (مهم ترین قسمت تشکیل دهنده یک فلنج می باشد.)
- سوراخ ها (گاهی بعنوان ضخامت دیواره نیز بیان می شود.)
- مواد تشکیل دهنده فلنج( مطابق استاندارد ASTM این عدد بیانگر مشخصات مواد خام مورد استفاده برای تهیه فلنج می باشد )
- شماره یا کد مربوط به عملیات حرارتی صورت گرفته بر روی فلنج
انواع فلنج
فلنج های گلودار جوشی (Weld Neck Flanges): یکی از پرکاربردترین انواع فلنج های فولادی هستند که دارای یک گلویی بلند است و قسمت گلویی آن به لوله فولادی جوشکاری می شود. این قسمت گلویی باعث می شود تا این مدل فلنج در برابر بارهای فشاری، ارتعاشی و برشی مقاوم باشد و در دماهای بالا نیز دوام بیاورد.
فلنج های اسلیپون (Slip On Flanges): فلنج های اسلیپون دارای حد تحملی فشاری و دمایی کمتری نسبت به نوع گلودار هستند و مراحل و زمان جوشکاری اش بیشتر است اما نکته مثبت این نوع فلنج که باعث محبوبیتش شده، قیمت کمترش نسبت به گلودار جوشی است دارند
فلنج های سوکتی جوشی (Socket Weld Flanges): فلنج های ساکت ولد تقریباً به شکل تخت اند و نوع جوشکاری آن ها به صورت ساکت ولد است. این فلنج ها دارای آب بندی بهتری نسبت به فلنج اسلیپون هستند. همچنین هزینه تولید اتصال های ساکت نسبت به اتصالات جوشی کمتر است.
فلنج کور (Blind Flanges): فلنج های کور جهت مسدود کردن موقت لوله به کار می روند که می توان به وسیله آنها انتهای مسیر لوله کشی را بست و اگر فلنج کور نباشد، تعمیر و نگهداری خطوط لوله در حالی که سیال دائماً در جریان است، بسیار سخت خواهد بود.
فلنج های دنده ای (Threaded Flanges): فلنج های دنده ای که به نام رزوه ای هم شناخته می شوند، ویژه ی اتصال به لوله های گالوانیزه هستند و در این نوع فلنج هیچ گونه جوشکاری بین فلنج و لوله نداریم و فلنج تماماً به صورت دنده ایی و با پیچاندن به لوله متصل می شود. البته باید به این موضوع اشاره کرد که فلنج دنده ای برای اتصال به لوله هایی با ضخامت کم مناسب نیست.
فلنج رینگ جوینت (RTJ): یکی از انواع فلنج ها است که دارای یک شیار بر روی بدنه خود است. این شیار یا فرورفتگی در سمت سطح (Face) فلنج وجود دارد و باعث می شود تا این فلنج آب بندی مناسبی در دما و فشار بالا داشته باشد.
فرم های فلنج ها
مسطح (FF): اساسا در فلنج های Cast Iron کاربرد دارند. دراین نوع کل سطح تماس با ماشین مسطح شده است.
بالا آمده (RF): از همه متداول تر می باشد و دارای سطحی بالا آورده شده با ماشین است که مساوی با سطح تماس Gasket است.
زبان و شیار (T&G): این نوع نیز غیر مستعمل است. دراین نوع فلنج ها می بایست هماهنگ باشند. یکی دارای حلقه بالا آمده (زبان) و دیگری دارای تورفتگی ماشین کاری شده می باشد که در هم چفت می شوند.
نری و مادگی (M&f): این نوع هم غیر مستعمل می باشد.باز هم فلنج ها می بایست جور باشند یکی دارای سطحی فرای سطح نرمال (نری) و دارای تورفتگی (مادگی) است که در هم چفت می شوند.
انواع غیر مشابه فلنج هیچ گاه نباید به هم پیچیده شوند. دلیل اصلی این امر این است که دو سطح آنها جور نمی شوند و Gasket مناسب که هر دوسر آن منطبق با یکی از دو نوع باشد وجود ندارد.
قیمت تعیین شده برای فلنچ ها بر اساس پارامترهای مختلفی چون گرید و استاندارد، برند، کلاس، جنس بدنه، ساختار و عملکرد تعیین شده و فلنچ های آهنی در کلاس های فشاری متفاوت و انواع ابعاد گوناگون از ۲ اینچ تا ۱۴ اینچ و با ضخامت های گوناگون از ۸ الی ۳۰ میلی متر و به صورت خام و آبکاری شده و مقاوم در برابر اسید، باز و مواد خورنده و اکسایش تولید می شود. فلنچ و رینگ ، واشر و پیچ و مهره مربوطه استفاده میشود و به کاربرد و متریال دارای انواع و اقسام گوناگونی بستگی دارد.
مجموعه آوند سازه تامین کننده انواع فلنج با مناسب ترین قیمت انواع فلنج روکار، فلنج گلودار، فلنج دنده ای و … را برای شما فراهم می کند.
بدون دیدگاه