شیر صافی را می توان به عنوان یک اتصال لوله تعریف کرد که از طریق آن مایع برای تصفیه، فیلتر کردن یا جداسازی از مواد جامد عبور داده می شود.صافیها زبالههای خط لوله مانند رسوب ، زنگزدگی ، ترکیبات اتصال و فلز جوش در خطوط لوله را جمع آوری می کند و از تجهیزات و فرآیندها در برابر اثرات مضر آنها محافظت میکنند .
شیر صافی چیست؟
شیر صافی (Strainer) یکی از انواع پرکاربرد شیرآلات است که برخلاف دیگر انواع آنها، برای باز و بسته کردن جریان سیال به کار نمیرود؛ بلکه وظیفه جداسازی ناخالصیهای معلق در سیال یا جداسازی مایعات از جامدات را ایفا میکند. قیمت شیر صافی بستگی به جنس و نوع آن دارد. اجزای تشکیلدهنده شیر صافی شامل بدنه، توری و درپوش است. در این محصول از دو نوع صفحه توری زیر میتواند استفاده شود:
- صفحه سوراخدار: در این نوع صفحه با استفاده از یک پانچ چندگانه تعداد زیادی سوراخ در یک صفحه صاف با جنس ماده مورد نظر ایجاد میشود. سپس این صفحه سوراخ به شکل لوله نورد شده و با جوشکاری نقطهای به هم متصل میشود. این نوع صفحه زبر و زمخت بوده و اندازه سوراخها بین ۸/۰ تا ۲/۳ میلیمتر متغیر است. به همین دلیل صفحات سوراخدار فقط برای فیلتر کردن گل و لای معمولی در لولهها مناسب هستند.
- صفحه مش: این صفحه از شکلدهی سیمی نازک به شکل توری ساخته میشود. اغلب این مش بر روی یک صفحه سوراخدار که مانند قفس حمایتی برای مش عمل میکند، قرار داده میشود. سوراخهای صفحه مش در مقایسه با نوع سوراخدار میتواند بسیار ریزتر (۰۷/۰ میلیمتر) باشد. در دستهبندی صفحه مش از تعداد سوراخها در هر اینچ از صفحه که با نام مش صفحه شناخته شده است، استفاده میشود. استفاده از صفحه مش در انواع شیر صافی میتواند منجر به حذف ذرات ریزتری از سیال شود.
این محصول در ابتدای خط لوله و سیستم پایپینگ نصب میشود تا از ورود هر گونه ناخالصی و ذرات جامد معلق جلوگیری کند. سوراخهای شیر صافی در قسمت توری با توجه به حساسیت پروژه و محیط کاری میتواند ریز یا درشت باشد. این محصول با توجه به نوع کاربرد طراحی بدنه متفاوتی دارد. نکته مهمی که درباره شیر صافی وجود دارد، تفاوت آن با فیلتر است. در واقع شیر صافی نوعی فیلتر است، اما همه صافیها فیلتر نیستند. صافی قابل استفاده مجدد است، در حالی که فیلتر تنها یک یکبار قابل استفاده بوده و با پر شدن نیاز به تعویض مجدد خواهد داشت.
علاوه بر این صافی مقاومت کمی در برابر جریان سیال ایجاد میکند. بنابراین افت فشار کمی در اثر عبور سیال از صافی ایجاد میشود. اما در مقابل انواعی از فیلترها هستند که افت فشار بیشتری در مقایسه با صافی ایجاد میکنند. هدف استفاده از صافی محافظت تجهیزات و قطعات از رسوب و ناخالصی است. اما فیلترها به جهت جداسازی ذرات جامد از سیال مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع شیر صافی
شیر صافی با توجه به کاربرد میتواند از آلیاژها و فلزات مختلفی ساخته شود. در ادامه به شرح انواع پرکاربرد این محصول میپردازیم:
- شیر صافی چدنی
این دسته از صافی ها انواع متفاوتی دارند که با توجه به دمای کاری و سیال به کار برده می شوند. این شیرآلات در فشار های Pn۱۰، Pn۱۶، Pn۲۵ و Pn۴۰ تولید می شوند.
- شیر صافی برنجی
جنس بدنه این شیر از جنس آلیاژ برنج یا برنز ریختهگری شده و کلاهک آن از جنس آلیاژ برنج فورج شده است. ای محصول به اصطلاح دارای دو نوع سبک و سنگین است و از نظر تحمل فشاری در گروههای مختلف ۱۰،۱۶،۲۰ و ۲۵ بار قرار دارد. مقدار فشار کاری سیستم عامل تعیینکننده نوع شیر صافی برنجی است. سایز شیر صافی برنجی بین ۱۵ تا ۸۰ میلیمتر متغیر است. این محصول از مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالایی برخوردار بوده و سطح آن در برابر لکه، خوردگی اسیدی، بازی و اکسایش مقاوم است. این شیر را میتوان به صورت افقی یا عمودی نصب کرد.
- شیر صافی استیل
شیر صافی که صفحه توری و بدنه آن از جنس آلیاژ ضدزنگ فولاد ساخته میشود، دارای مقاومتی بالا نسبت به حرارت بالا و خوردگی است. مزیت این محصول سطح صیقلی آن است که باعث شده به راحتی قابل تمیز کردن باشد. شیر صافی استیل با توجه به کاربرد میتواند به صورت افقی، عمودی یا زاویهدار نصب شود.
- شیر صافی فولادی
فشار کاری برای شیرهای صافی، نشاندهنده میزان فشار کاری قابل تحمل برای آنها است. شیر صافی فولادی با توجه به کاربرد، طبق استاندارد ASME B16.34 در کلاسهای مختلفی طراحی و تولید میشود.
استفاده از شیرهای صافی در بسیاری از صنایع و سیستمها امری ضروری و اجتنابناپذیر است. برای انتخاب نوع شیر صافی باید اطلاع کاملی از فشار کاری سیستم، حساسیت پروژه نسبت به رسوب و ذرات جامد و شرایط محیط کاری مانند دما، شوک حرارتی، مکانیکی و خورندگی سیال داشته باشیم. با دانستن این نکات میتوان از شیر صافی مناسبی استفاده کرد که طول عمر و کارایی بیشتری برای سیستم و تجهیزات برای ما به ارمغان بیاورد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و کسب راهنمایی با کارشناسان آوند سازه در ارتباط باشید
بدون دیدگاه