شیر کنترلی ( به انگلیسی : Control valve ) که شامل یک شیر است که به یک مکانیزم محرکه متصل است که توانایی تغییر عنصر کنترل کننده سیال را دارد و این تغییر بر اساس سیگنالی است که از سیستم کنترل دریافت می شود.
شیرآلات کنترلی صنعتی ضامن ایمنی سیستم هستند و به منبع انرژی خارجی نیازی ندارند. عملکرد این نوع شیرها بدون منبع انرژی خارجی طی سال ها به اثبات رسیده و عملکرد مناسب و واکنش سریع از ویژگی های خوب آنهاست.
نیرویی که برای باز و بسته شدن شیرآلات کنترلی صنعتی استفاده می شود به صورت هیدرولیکی، الکتریکی و پنوماتیکی است. این کار با باز کردن دریچه ها به طور جزئی یا کامل پس از دریافت سیگنال های کنترل کننده انجام می شود.
شیرآلات کنترلی صنعتی انواع مختلفی دارند که در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی قابل استفاده و دارای مزایای ویژه ای هستند.
کاربرد شیرآلات کنترلی
کاربرد شیرآلات کنترلی در صنعت نفت و گاز است و برای کنترل شرایط عملیاتی مانند جریان، دما، فشار و سطح مایع از آنها استفاده می شود. کاربرد این نوع شیرآلات در واقع با یک پارامتر فیزیکی است که داخل خط عبوری، کنترل می شود. فشار عبوری از یک پایپ یا فشار یک پایپ را کنترل می کنند.
کاربرد این نوع شیرآلات زمانی است که به شیرهای کنترلی درصد داده و این قابلیت را دارند که در هر لحظه ۵۰% یا ۶۰% یا هر میزان دلخواهی باز باشند و به این میزان دلخواه سیال را عبور دهند.
این نوع شیرآلات را از نظر عملکرد به دو گروه شیر کروی و دیافراگم ولو دسته بندی می کنند. این شیرها به انواع مختلف دیسک ها مجهز هستند که مهمترین آن ها پلاک دیسک، دیسک مرکب و دیسک های تطبیقی است.
کاربرد این نوع شیرآلات برای کنترل جریان است و در حالت کنترل جریان تمام دیسک و رینگ های نشیمنگاهی در معرض جریان و فشار سیال قرار دارد.
انواع شیرآلات کنترلی
انواع شیرآلات کنترلی شامل:
- شیرآلات کنترلی زاویه ای
- شیرآلات کنترلی گلوب
- شیرآلات کنترلی چرخشی
- شیرآلات کنترلی دیافراگم
- شیرآلات کنترلی سوپاپ های هوادار
- شیرآلات کنترلی شیرهای استوانه ای کشویی
- شیرآلات کنترلی دریچه های پیستون زاویه ای
بدون دیدگاه